Dil ve Konuşma Terapisti; iletişim, dil, konuşma, ses ve yutma becerilerinin gelişimi, bozuklukların tanılanması, değerlendirilmesi, önlenmesi ve rehabilitasyonu için çalışan, alana yönelik bilimsel araştırmalar yapan, sağlıklı, hasta veya engelli bireylerin yaşam kalitelerinin artırılmasını hedefleyen uluslararası kriterlere uygun olarak eğitim almış sağlık meslek elemanıdır.Ülkemizde “Dil ve Konuşma Terapisi” mesleği 6 Nisan 2011 tarih ve 6225 sayılı bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılmasına dair kanun’un 9 maddesi ile 11/4/1928 tarihli ve 1219 sayılı tababet ve şuabatı san’atlarının tarzı icrasına dair kanuna eklenen ek madde 13 (d) bendi ile yasal zeminde sağlık meslek mensubu olarak tanımlanmıştır.

Dil ve konuşma terapisti; herhangi bir sağlık bilimleri fakültesinin en az 4 yıllık Dil ve Konuşma Terapisi eğitim-öğretim programını tamamlayarak “Dil  ve Konuşma Terapisi Lisans diploması” almalıdır. Böylece “Dil ve Konuşma Terapisti” unvanı alarak dil ve konuşma terapisi mesleğini yapmaya ve uygulamaya hak kazanır.

Dil, konuşma, ses ve yutma bozuklukları bireyin yaşamını önemli derecede etkileyebilir; buna karşın erken teşhis ve uygun müdahaleler ile bireyin yaşamındaki olumsuz etkiler azaltılabilmektedir.  Dil ve konuşma terapisti; dil, konuşma, ses, yutma ve iletişim bozukluklarına sahip her yaştan birey ile çalışmaktadır.