Sesin kalitesi, gürlüğü, perdesi kişinin yaşına uygunsa, kişiyi mutlu ediyorsa ve rahat olarak üretilebiliyorsa ses kişiye ihanet etmeyen/normal ses olarak tanımlanır. Normalin dışındaki her türlü ses değişimi ses bozukluğu olarak tanımlanır. Sesin gerçek kaynağı olan ses telleri üzerinde oluşabilecek en küçük problem ses tellerinin titreşimini bozmakta ve seste bozulmaya yol açmaktadır. Sesteki çatallanma, kalınlaşma, iniş-çıkışlar, boğuk ses ve diğer tüm farklılıklar ses kısıklığı olarak değerlendirilir.  Ses bozuklukları, fonksiyonel ve organik bozukluklar olarak iki başlık altında incelenebilir:

Fonksiyonel Ses Bozuklukları

Fonksiyonel ses bozuklukları, anatomik açıdan normal olan ses tellerinin yanlış ve kötü kullanımı sonrası ortaya çıkan ses bozukluklarıdır. Kas gerilim disfonisi ve psikojenik ses bozukluklarını barındırır. Fonksiyonel ses bozukluğu uzun sürdüğünde ve yanlış kullanım devam ettiğinde, nodül, polip, ödem gibi organik lezyonların meydana çıktığı bilinmektedir. Fonksiyonel disfoni tek başına iletişimi etkileyeceği gibi yanlış kullanımın devam etmesi ve uzun dönemde bu ses kullanımına alışılması ile kalıcı bir problem haline dönüşebilmekte ve iletişimi etkileyen bir sorun olmaktadır.

Organik Ses Bozuklukları

Ses telleri üzerinde oluşan kitleler, tellerdeki atrofik problemler ve kas yetersizliklerinin oluşturduğu ses problemleri “organik disfoni” olarak tanımlanmaktadır.